Three’s a crowd: Bean Buro houses 3 generations in the Valley House

“You can choose your friends, but you can’t choose your family.” This old adage becomes all the more salient when living with one’s parents, never mind your kids as well, as three different lifestyle tempos can quickly cause ties to fray. One extended family living in a 2,500-sq-ft apartment at Jardine’s Lookout presented this challenge to local architecture firm Bean Buro when they decided to renovate what was an outdated home to more comfortably accommodate the needs of three generations under a single roof.

See more: Primitive volumes shape a Palm Springs retreat designed by Town and Concrete

Bean Buro chose to tackle this brief by creating a home that builds on the social relationships and interactions of the residents, while still creating a high level of privacy and independence. The former was achieved with a communal space in the lounge and the open kitchen, between which sits a “social island bar” designed for informal gatherings. Meanwhile, independent living is made possible by splitting the private spaces into what are essentially separate studio apartments.

A neutral scheme creates a calming, unobtrusive effect that is pleasing to the tastes of all three generations.

Tinged a grey-green hue to mirror the lush foliage outside, this feature wall connects the dining area, lounge and kitchen and features hidden storage spaces to store antiques.

Located at the bottom of a hill, the Valley House is surrounded by greenery.

An architectural artwork by the late Zaha Hadid hangs above a biofuel fireplace in the lounge.

The white marble social island bar allows family to congregate at any time of day, while frameless glass sliding doors can seal off the kitchen to prevent cooking fumes from spreading.

A timber-lined corridor leads to the private suites.

The master bedroom incorporates a glass-walled bathroom and a mini staircase that leads up to a "secret" attic study.

The polished bronze bathroom fittings came from Axor.