This 600-sqft Lam Tin apartment is all about the curves

It’s difficult enough to fit a family into modern-day Hong Kong apartments, never mind a whole village. However, this is exactly what was asked of Sim-Plex Design Studio’s Patrick Lam, when he was tasked with renovating the Lam Tin home of a self-employed IT developer.

Given the dark and cramped layout of the original floor plan, Patrick suggested a creative brief to the client that was centred around the principles of fluidity, openness, brightness, and tidiness. The client also requested that the new design facilitate communication with his family while he worked, doing away with the isolation of his previous home office; storage would also be prioritised to allow the homeowner to organise his substantial amount of paperwork while maintaining a clean home environment.

Thus, the concept of the “arc village” was born. Central to this concept is the demolition of the original brick walls to achieve an open plan space, in which sweeping, rounded cabinetry in pale woods was installed throughout to create a sense of connectedness and fluidity, facilitating the flow of natural light while substantially increasing the available storage space.

See more: This Mid-Levels home is a high-tech wellness retreat for two sisters

Another main feature of the design is the house-like frame that carves out a new home office within the living room, creating a sense of privacy while never fully enclosing it from the rest of the abode. Marble accents in the dining table and sliding doors are paired with copper fixtures to inject a dose of elegance into the streamlined space.

“Through the concept of arc village, a bright, fluent and poetic space is created to enhance communication between family members and allow the co-existence of work and family life harmoniously,” says Patrick. Check out the slideshow below for more aspects of the concise design, as explained in Patrick’s own words.

Under the window, curvy seat-level cabinetry is elongated from the working space and transforms into the TV cabinetry of the living room.
All the windows are opened up into the room to maximise the daylight.
Another view of the living room.
Shelving with lighting and copper-lined platforms are integrated to create more display areas.
In kitchen, a semi foyer is created to serve as a supportive space for the kitchen. Kitchen appliances can be stored on this shelf. A fritted-line glass sliding door is hidden within the wooden cabinetry.
The kitchen.
The front entrance.
In the corridor, a tree-like, white wooden enclosure emerges from the floor and extends into the top cabinetry of the living room. A "full moon" ceiling light is integrated in the roof cabinet in the corridor to illuminate the space.
In the master and daughter's bedroom, dark blue wall paint is highlighted as a feature of the space.
No brick wall is built between the rooms, but instead, curvy wooden cabinetry with copper trimming helps to define the space and create privacy.
A TV is mounted at the foot of the bed.
The toilet is hidden within the round corner cabinetry with the marble finish sliding door as the highlight.

 

Check out Studio Adjective’s take on streamlined home design, and don’t miss the rest of our micro-living features under the Small Home tag!

All photos courtesy of Patrick Lam